הבדיקות המקדימות לפני בניית בריכה בבית

מי מאיתנו לא חולם על בריכה ביתית בחצר הבית, מקום בו נוכל לארח משפחה וחברים, לנוח, לשחות וליהנות מהחיים במרחק נגיעה. אך רגע לפני שאנחנו מפליגים עם החלומות הרטובים שלנו אודות מקור המים המלאכותי והפופולארי, כדאי שנבין שעוד הרבה לפני שהטרקטור הראשון יוכל להתחיל לחפור, יש צורך בלא מעט אישורים, הסדרים, בדיקות ושאר ירקות בירוקרטיים מענף התכנון והבנייה, אחריהם יש לעקוב ועל פיהם לפעול. אז מה הן הבדיקות המקדימות לפני הגשמת החלום של בניית בריכה ביתית? רגע לפני שקופצים ראש למים – צוללים לפרטים היבשים.

פרויקט בנייה המצריך תכנון

ניתן להתבלבל ולחשוב שלבנות בריכה ביתית יכול להסתכם בתהליך קצר, פשוט וכזה שלא מצריך יותר מדי אישורים, בדיקות או תכנונים מקדימים. אך כל מי שבנה בריכה בחצר האחורית שלו, יודע שהמציאות מספרת סיפור אחר לחלוטין. אין צורך להיבהל, במידה וזה תמיד היה החלום שלכם חשוב לדעת שהגשמתו אפשרית בהחלט, היא בסך הכל מצריכה ידע מוקדם, היעזרות וליווי של אנשי מקצוע מהתחום, בדיקות, היתרים שונים ולפעמים תוך מספר חודשים, תוכלו כבר לקפוץ למים העמוקים.

פרויקט בנייה שכזה משתנה כמובן בין בריכה לבריכה ובין חצר אחת לשנייה. ישנם כמובן משתנים כמו אורך, רוחב, עומק, צורה, סוג הבריכה, סוג הבניה ועוד. אך יחד עם זאת, הרוב המוחלט של הפרויקטים בתחום יצריך שלבים סדורים כדוגמת הוצאת אישורים, בדיקות קרקע, חפירת הבור, פילוס הקרקע, יציקת הבטון, הקמת תשתיות וכו'.

למה חשוב לבצע בדיקת סקר קרקע?

לפני כל התחלה של תהליך בנייה כלשהו, יש צורך לבדוק את הקרקע עליה מתכננים לבנות או שאותה יש צורך לחפור. הסיבה לכך היא שמתחת לשכבת הקרקע הוויזואלית העליונה אותה אנו רואים, מסתתרות שכבות רבות שעשויות מחומרים שונים. בנוסף לסוג שכבות הקרקע התחתונות, בסקר קרקע בודקים גם מאפייני ותכונות כמו למשל:

  • צפיפות של הקרקע
  • משקל יחסי
  • משקל מרחבי
  • שווי ערך לחול
  • גבול ההתכווצות של הקרקע
  • יכולת השטיפה שלה
  • חדירות הקרקע לנוזלים
  • חוזק הקרקע
  • אטימות השכבות השונות

וכן ערכים ומאפיינים נוספים. בדיקה זו מתבצעת לרוב על ידי מכונות קידוח ייעודיות, שאוספות דגימות קרקע מהשכבות השונות שמתחת לפני הקרקע ויכולות להגיע לעומק של עשרות מטרים.

השלב השני של הבדיקה הוא שלב המעבדה. בשלב זה מביאים את הדגימות ממכונות הקידוח למדגמים ובדיקות במעבדה, שם נבדקות תכונות הנדסיות רלוונטיות שונות כמו תפיחות הקרקע, גודל הגרגירים בשכבות השונות ועוד. נתונים אלו מאפשרים למהנדסי הבנייה ולאדריכלים להבין איך לתכנן את הפרויקט, האם קיימים סיכונים, מהי דרך הבנייה שתתאים ועוד.

מהם השלבים לבניית בריכה ביתית?

לאחר שהבנו שמדובר בפרויקט שלם ולא רק בעניין של פתיחת צינור ההשקיה בחצר ובמילוי בור שנחפר, הגיע הזמן לעשות סדר ולעבור על השלבים הכלליים של הפרויקט.

לפניכם 10 שלבים כלליים בעת בניית בריכת בטון ביתית:

  1. בדיקות ותכנון – תכנון הנדסי, אדריכלי וכן בדיקות נדרשות כמו סקר קרקע וכדומה.
  2. קבלת אישורים – לאחר ביצוע הבדיקות, קבלת כל האישורים והיתר בנייה לתחילת עבודה.
  3. חפירה ופילוס – חפירת בור הבריכה וצורתה, פינוי סלעים וכדומה במידת הצורך ופילוס הקרקע.
  4. הכנה לקראת יציקה – הצבת מוטות ברזל כחיזוקים לפני תחילת יציקת הבטון.
  5. יציקת הבטון – יציקת הבטון עד לכדי שכבה אסתטית, מסודרת ויציבה.
  6. הקמת התשתיות – לאחר ייבוש הבטון, מתחילים בהקמת התשתיות הנחוצות כגון צנרת, ביוב, חשמל וכו'.
  7. מערכות ומכונות – חדר מכונות של בריכה ביתית יכול לכלול משאבות, מערכות טיהור, פילטרים, לוח חשמל וכן מערכות עבור פרטים ייחודיים כמו ג'קוזי, חימום ועוד.
  8. ציפוי הבריכה – לרוב מצפים את הבריכה ואת השטח ב-PVC, בבריכת פיברגלס או בסוגי בריכות אחרות.
  9. טופס 4 – האישור האחרון שנדרש הוא טופס 4 הנקרא גם 'טופס אישור אכלוס' שמוציאים מהרשות המקומית.
  10. קופצים למים – אחרי שממלאים את הבריכה במים הכל מוכן, אפשר לקפוץ למים בבריכה הביתית שלכם.

לסיכום אם כבר בריכה ביתית, אז כמו שצריך

אין צורך להירתע מהשלבים הבירוקרטיים הנכללים במסגרת בניית בריכה ביתית, רבים מאותם שלבים כמו למשל הבדיקות המקדימות, הן כאלו שנעשות על מנת לוודא את בטיחות בניית הפרויקט וכן את הבטיחות שלו לשנים רבות קדימה.

כל פרויקט בנייה עלול לעלות לא מעט כסף ולכן כשאנו כבר משקיעים בפרויקט שכזה, כדאי ורצוי שנעשה אותו כמו שצריך, לפי הספר, לפי החוק ובעיקר למען הנאה שמבוססת על בטיחות לכל המשפחה.